Blog
Als ondernemer in de zorg kom je regelmatig clienten tegen die steunkousen draagt.
Maar waar zijn steunkousen voor?
Steunkousen zijn ervoor om de aandoeningen te voorkomen of te behandelen.
Dit kunnen aandoeningen zijn zoals:
- Trombosebeen.
- Spataderen.
- Vocht in de armen of benen.
Wat zijn Therapeutische steunkousen?
Deze steunkousen geven ondersteuning en druk op uw been. Door de druk op uw been wordt de circulatie van uw bloed gestimuleerd.
Door de circulatie van het bloed krijgt uw been nieuw voeding en zuurstof. De vocht dat is opgehoopt wordt hiermee afgevoerd, waardoor uw been weer dunner wordt.
Hoe worden steunkousen aangevraagd?
- Eerst gaat u naar uw arts voor een indicatie voor het aanmeten van de steunkousen.
- Als u de juiste indicatie heeft, dan zal uw been of arm zo min mogelijk vocht moeten bevatten. Het liefst helemaal geen vocht. Dit gebeurd door middel van zwachtelen.
- De arts of zorgwerknemer zal een enkel-arm ndex uitvoeren via een speciaal apparaat, Dit is om te kijken naar de vernauwing in de bloedvaten. Mocht u bloedvaten vernauwd zijn, moet deze eerst behandeld worden.
- Hierna kan de steunkousen aangemeten worden en deze wordt binnen 2 weken geleverd. Het is van belang om gedurende de tijd. Door te blijven zwachtelen. totdat u uw steunkousen kan aantrekken.
- Hierna wordt regelmatig het dragen van de steunkousen geevalueerd.
Wanneer moet u de steunkousen aantrekken?
Steunkousen kan het beste aangegeven worden, vroeg in de ochtend nog voordat u uit bed stapt. Aangezien op dit moment u been het dunst is. Voor het aantrekken van de steunkousen zijn er verschillende middelen voor om dit te vergemakkelijken.
Tevens wordt het moeilijker om de steunkousen aan te trekken als de client al een tijdje wakker is of als de client gedoucht is.
Voor een ondernemer in de zorg is het doen van intervisie van belang.
Door het doen van een intervisie met andere (con)collega's bespreek u de problematieken waar tegenaan gelopen is en hoe dat het beste aangepakt kan worden.
Kan intervisie alleen gedaan worden?
Nee, Intervisie kan niet alleen gedaan worden. Dit komt omdat een casus wordt besproken tussen 2 of meerdere mensen van dezelfde branch. Echter heeft ieder persoon die meedoet met de intervisie zijn eigen kennis, ervaring en mening waardoor de ander geholpen kan worden.
Dus intervisie is goed om te doen?
Ja intervisie is juist goed om te doen. Aangezien iedereen die in een intervisie gesprek zit zijn kennis en kunde kan delen met een ander. Hierdoor wordt de kennis en kunde van elke deelnemer verrijkt met nieuwe informatie die hij of zij dan weer kan gebruiken in zijn/ haar werkzaamheden.
Is intervisie verplicht om te doen.
Wil je voldoen aan de eisen waaraan de zorgaanbieder zich moet voldoen. Dan is het verplicht om aan intervisie te doen. Door regelmatig een intervisie in te plannen. Dan houd u zich juist aan het onderdeel reflecteren van uw werkzaamheden.
Waarin staat de wet voor de Intervisie.
In de WKKGZ dat vermeld staat op de site van de overheid staat vermeld, dat u moet voldoen aan de het reflecteren van uw eigen handelen. Door middel van een intervisie gaat u juist in gesprek met andere beroepsgenoten over uw eigen handelen. Hierdoor voldoet u aan de onderdeel reflecteren van de WKKGZ.
Om volledig als zorgaanbieder te voldoen moet u aan alle onderdelen van de WKKGZ voldoen.
Hoe vaak een intervisie?
Op dit moment heeft de wetgeving verplicht om minstens 1x per jaar aan een intervisiegesprek te doen. Ik raad zelf aan om regelmatig een intervisiegesprek te houden.
Moet u de intervisie vastleggen?
Ja een intervisie moet u vastleggen in een document. Hierin zet u met name in op welke dag, rond welke tijd en wie er allemaal aanwezig waren. Tevens is het van belang om de casus vast te leggen, wat u al heeft gedaan en de handvatten wat u vanuit de intervisie heeft gekregen.
Tevens als u een keurmerk wil. Dan vragen verschillende keurmerken om een intervisieverslag.
Let wel op dat u bij het vast leggen van de intervisiegesprek rekening houdt met de AVG wet.
Vandaag is het weer December en binnenkort komen alle feestdagen eraan.
Dit betekend ook dat veel mensen een kerstpakket krijgen.
Maar krijg een ondernemer uit een eenmanszaak ook een kerstpakket?
Als ondernemer met een eenmanszaak moet u er niet van uitgaan, dat u een kerstpakket krijg.
Wel mag u uwzelf een kerstpakket geven. Echter zitten hier wel regels aan verbonden.
Een kerstpakket aan jezelf geven.
Al een heel jaar bent u hard aan het werken om jou bedrijf op te bouwen en uit te breiden. U gaat naar scholingen, volgt cursussen en neemt deel aan congressen en webinars. Misschien organiseerd u zelf wel congressen of webinars.
Natuurlijk mag u zich belonen met een kerstpakket.
Het zal echter wel een kerstpakket moeten zijn die u kan opvoeren in uw boekhouding zoals bijvoorbeeld een nieuwe telefoon of laptop. Tevens zal dit u ook belastingvoordeel opleveren, omdat u het van de omzet af kan trekken.
Standaard kerstpakketen worden niet gezien als zakelijke kosten en kunt u ook niet aftrekken van jou omzet.
U mag ook uw klanten verassen met een kerstpakket.
Ook u mag als bedankje voor een fijne samenwerking een kerstpakket of presentje geven aan jouw opdrachtgevers. Deze kosten worden echter wel gezien als relatiegeschenk en hiervan wordt 80% gezien als zakelijke kosten.
Tevens moet u ook bijhouden aan wie u deze kerstpakket/ presentje hebben gegeven. Mocht de belastingdienst hierom vragen en controleren.